Γύρω από τη φωτιά « Kωνσταντίνος Κωστούρος
 • Κατηγορίες

  Links

 • Γύρω από τη φωτιά

  08.03.2016

  Poster mikro

  Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 άνοιξε  το εικαστικό – θεατρικό δρώμενο που μαζί με τους συνεργάτες μου ετοιμάσαμε και έχει τίτλο «Γύρω από τη φωτιά», στο «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη».

  Δύο χρόνια μετά από το «Πως Είναι Να Γυρνάς» συνεχίζουμε τη δική μας επιστροφή, προσκαλώντας στον επόμενο σταθμό του νόστου, εκεί όπου ο τράγος γυρνά το κεφάλι και αντικρίζει τους ανθρώπους –μέσα του και έξω απ’ αυτόν, θύματα και θύτες– λίγο προτού κυλήσει στο βύθισμα της φωτιάς.

  Στο δελτίο τύπου προσθέτουμε:

  Κάθε κοινότητα, σε κάθε εποχή, είχε τους δικούς της αποδιοπομπαίους τράγους, ιστορικούς ή επινοημένους, πάντοτε παρόντες στην πολιτισμική αφήγηση.

  Το εικαστικό-θεατρικό δρώμενο Γύρω από τη φωτιά αποτελεί μια καλλιτεχνική σύμπραξη: ζωγραφική, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο και περφόρμανς ενώνονται σ’ έναν χορό γύρω από τη φωτιά του ίδιου αυτού ερωτήματος: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ιστορική μας τάση για παραγωγή εξιλαστήριων θυμάτων;

  Δύο φωνές ενσαρκώνουν έναν μονόλογο. Η μέσα και η έξω φωνή του ίδιου ανθρώπου παλεύουν να συναντηθούν. Αδιάκοπα μετεωρισμένες ανάμεσα στους ρόλους του θύτη και του θύματος, ψάχνουν τα λόγια που θα εισακουστούν και την ακρόαση που θα ξυπνήσει την αυτογνωσία..

  Αντλώντας, μεταξύ άλλων, από τους επίκαιρους στοχασμούς του Rene Girard, το δρώμενο επιζητά την προσαρμογή του ερωτήματος στη συγχρονία: τι μπορεί να σημαίνει κατήγορος και τι κατηγορούμενος στη μεταμοντέρνα ιερά εξέταση, εκείνη που ορίζει σήμερα την ενοχή, τα θύματα και τις κοινωνικές πυρές τους;

  Θα χαρώ πολύ να σας δω εκεί!

  Πληροφορίες:
  Γύρω από τη φωτιά
  Εικαστικό – Θεατρικό Δρώμενο
  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
  2, 9 και 16 Μαρτίου (21:00-22:00)
  Επικοινωνία: 2103611206 – www.thf.gr/
  Είσοδος: 10 ευρώ
  F/b: www.facebook.com/events/1691148814471200/

  Συντελεστές:
  Ζωγραφική – Εγκατάσταση – Γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωστούρος
  Κείμενο: Δημήτρης Τανούδης
  Ερμηνείες: Μαριλίζα Χρονέα, Τάσος Ράπτης
  Μουσική: Άκης Μπογιατζής
  Πιάνο: Θοδωρής Πιστιόλας
  Δραματουργία: Κ. Κωστούρος, Μ. Χρονέα, Τ. Ράπτης
  Κίνηση: Μάρθα Πασακοπούλου
  Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
  


  Σχολιάστε


© 2010 Κωνσταντίνος Κωστούρος, Designed by Digitalbox